Met plastic heb ik altijd een haat-liefdeverhouding gehad. Het is ongelofelijk handig rotspul. Het is een synthetisch product met olie als oorsprong.

Plastic voelt onprettig aan, maar het schermt goed af tegen vocht. Het is zo goedkoop te produceren, dat we haast letterlijk worden overspoeld met plastic.

De enorme schade die plastic aanricht aan het milieu gaat zich ook steeds meer tegen ons mensen richten. Plastic is moeilijk te recyclen en het duurt honderden jaren voordat het vergaat in de natuur. Het breekt wel af in steeds kleinere deeltjes en die komen overal in levende organismen terug. Ook in ons, en dat is niet gezond.

Elke Europeaan is (gemiddeld) verantwoordelijk voor 30 kg plastic afval per jaar. 50% van het plastic gooien we binnen 20 minuten al weg1. Gelukkig komen er vanuit overheden maatregelen om het (eenmalig) gebruik van plastic tegen te gaan. Denk aan bestek, rietjes, bekers, roerstaafjes en schoonmaakdoekjes.

Wat kan je zelf doen? Dat is vrij simpel: Vermijd plastic waar dat maar mogelijk is. Koop zo min mogelijk spullen die in plastic zijn verpakt. Gebruik plastic (zakken) zo lang mogelijk en scheid het plastic afval. Kies voor cosmetica en verzorgende artikelen zonder microplastics (ingrediënten PE, PET, PP). Help met het opruimen van zwerfafval. Doe dat zelf of steun projecten. Laat je vooral eens inspireren via websites als: onelessstraw.org; plasticfreejuly.org; en download de app My Little Plastic Footprint.

Als velen een stukje verantwoordelijkheid nemen en de industrie werkt mee, dan zou dat een heel goede zaak zijn. Voor de natuur en dus voor ons.

1) Rosan Hollak NRC 29 mei 2018
Zie ook dit Filmpje!