Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met plantaardig eten en gek genoeg valt het me honderd procent mee. Ik mis helemaal niets terwijl ik van tevoren dacht dat ik niet zonder een broodje filet americain of een toastje kaas kon, om nog maar te zwijgen van dat zachtgekookt eitje op zondagochtend. Maar het is echt waar! De knop is echt omgegaan. Wat begon met kleine groene stapjes maken voor het milieu is uitgegroeid tot een hele nieuwe levensstijl. Een stijl die mij past en die mij meer dan wat ook dichter bij mijn kern bracht. De keerzijde is dat ik onnoemelijk veel leed voorbij zag komen en voor het eerst in mijn leven begreep hoe conditionering er uitziet en voelt. Wat ook moeilijk is, is dat ik het pad wandel van de meeste weerstand, maar ook dat past dan weer goed bij me. Met de blogs over dit onderwerp hoop ik mensen aan het denken te zetten. Ik wil hierbij nog wel benadrukken dat ik vind dat iedereen vrij is om keuzes te maken hoe ie z’n leven inricht. Ik wil alleen inspireren. Mij heeft het enorm geholpen om erin te duiken en me te verdiepen in het onderwerp. Wil je ook die stap zetten? Neem je tijd en ga in je eigen tempo. Er is niet zoiets als DE veganist. Geef jezelf geen label maar voel wat bij je past. Onderaan dit blog verwijs ik je naar films, boeken en blogs.
Er zijn drie redenen waarom iemand veganist wordt: Milieu, dierenleed en gezondheid. Mijn insteek was het milieu. Ik hoorde en las steeds opnieuw dat het produceren van voedsel veel grondstoffen kost en goed is voor meer dan een kwart van alle door mensen veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen. Een overgroot deel van die uitstoot – volgens sommigen tot wel 80 procent – is het gevolg van veehouderij. Volgens de Wereldvoedselorganisatie (FAO) is de mondiale veeteelt verantwoordelijk voor bijna 15 procent van alle aan menselijk gedrag gerelateerde broeikasgassen.1 Om 1 kilo biefstuk te maken, is ongeveer 25 kilo voer nodig”, stelt entomoloog Arnold van Huis in een interview in NRC Handelsblad. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid water gehad die nodig is, namelijk: 15.500 liter (!)2 Minder vlees eten of helemaal niet meer is tegenwoordig niet meer zo’n vreemd verschijnsel en terecht!
Op zoek naar verdere informatie kwam ik vanzelfsprekend het immense dierenleed tegen en ik besloot eindelijk daarvoor eens niet meer mijn kop in het zand te steken maar alles te lezen. Dieren zouden niet hoeven te lijden voor ons plezier en genot. Elke dag opnieuw kun je de keuze maken: kiezen voor vegan in plaats van dierlijke producten. Je kunt levens redden. Bovendien is het echt niet nodig om dieren te eten want er zijn nu ongelooflijk veel alternatieven. Je hoeft echter geen veganist te worden als je kiest voor een duurzamer leven. Het beperken van je vleesconsumptie levert altijd de grootste milieuwinst op.
En tenslotte het onderwerp gezondheid: je kunt je afvragen hoe (on)gezond vlees is met aldie hormonen, antibiotica en chemische middelen er in. Eigen onderzoek blijft noodzakelijk, maar één ding is zeker: er zijn heel veel simpele, heerlijke en verantwoorde manieren om een voedzaam en groen eet- en drinkpatroon te krijgen.

Boeken

 

Films

 

1.) Evert Nieuwenhuis in de Correspondent (2016).
2.) UNDP 2006 (Human Development Report)
3.) Lets’s Go Green van Susan Gerritsen – Overakker